sobota, 19 października 2013

1. Zaczynamy z orzechowymi kurczaczkami.

Cześć! Grupka studentów mieszkających razem postanowiła stworzyć coś! Coś smacznego, ciekawego, swojego. Dlatego właśnie jesteś tu i czytasz ten wpis! Pokażemy Wam co gotujemy sobie w naszej małej kuchni. Czasami będzie to coś skomplikowanego, a czasami proste, przyjemne i szybkie danie. Mamy nadzieję, że Was nie zawiedziemy. Chcemy również poznawać wasze opinie - czy nasze dania wydają się ciekawe, czy coś zmienilibyście w tym przepisie. Zawsze piszcie!

A dziś prezentujemy Wam nasze pierwsze danie obiadowe!

Orzechowe kurczaczki.
4 porcje

Składniki:
* 2 jajka
* 10 orzechów
* dwie piersi z kurczaka
* 2 łyżeczki papryki ostrej
* 2 łyżeczki papryki słodkiej
* 1 łyżka masła do smażenia
* sól, pieprz, bazylię suszoną do smaku i zapachu ;)

Przygotowanie:
Orzechy wyciągamy ze skorupki, siekamy na bardzo drobne kawałeczki. Będą one panierką do kurczaka, dlatego musimy to zrobić niezwykle precyzyjnie. Filet z kurczaka kroimy na małe kawałeczki (jak na załączonym obrazku w efekcie końcowym). Przygotowujemy panierkę: posiekane orzechy prażymy przez 5 minut na patelni bez żadnego oleju. Same w sobie mają tyle oleju, że wystarczy, aby były dobre. Kiedy już ostygną przekładamy je do miseczki. Dodajemy paprykę ostrą, paprykę słodką, szczyptę soli, pieprzu i bazylię. Jajko utrzepujemy jak do kotletów schabowych. Wkładamy do niego filet z kurczaka, a następnie przekładamy do naszej panierki i dokładnie obtaczamy.  Następnie rozgrzewamy dużą łyżkę masła na patelni. Smażymy ok 10 minut i gotowe. Pyszne, orzechowe cudo mamy na talerzu. Nasze podaliśmy wraz z ziemniaczkami i sosem. Co sądzicie?

Efekt końcowy: 


Gotował/a:
Patka

Otrzymała:
 27 / 30 pkt!

Dziękujemy za uwagę!

2 komentarze: